Saturday, January 7, 2012

Bagaimana Berinteraksi Dengan Pesakit Kanser

Bagaimanakah anda berinteraksi dengan seorang yang telah mengalami kanser?
Oleh: Dr Evelyn Ho Lai Ming

Berikut adalah beberapa pengajaran yang saya telah mendapati setelah mendengar ceramah yang telah dipersembahkan oleh seorang yang mengalami kanser, Ranjit Kaur.

Mari kita cuba teka siapa antara semua orang di gambar pada sebelaha kiri telah mengalami kanser payudara. Tentu sekali, anda tidak dapat berbuat demikian.  
Semua orang di gambar tersebut adalah penghidap kanser payudara kecuali 3 orang. Mereka yang menghidap kanser payudara dengan yang tidak, sama kecuali pilihan pakaian, jantina, rupa, warna kulit dan saiz!! 
Walau bagaimanapun, perjalanan mengatasi kanser bukan sesuatu yang senang dan kita tidak ingin memberi pandangan kepada orang ramai bahawa perjalanan itu senang. Bagi sesetengah orang, perjalanan ini senang dan bagi yang lain, ini memang susah bergantung kepada pelbagai faktor yang terlibat.  
Anda mungkin berpendapat bahawa anda tidak terlibat dalam proses pemulihan seorang pesakit kanser payudara. Lebih-lebih lagi, anda tidak mengenali seseorang yang mengalami kanser payudara. Anda mungkin terkejut bahawa orang yang anda ketahui memang telah mengalami dan mengatasi kanser payudara atau baru melaluinya. 
Tertera di bawah adalah beberapa perkara yang perlu anda mengambil kira apabila berhubung ataupun berinteraksi dengan seorang yang telah, sedang atau baru di diagnosis dengan kanser payudara. Anda tidak tahu masa serta cara peluang menolong akan menimbul. Isi penting ini mungkin juga boleh membantu seorang rakan sekerja/kawan/saudara yang mengalami kanser selain kanser payudara!  
Perkara No.1 - Ucapkan tahniah kepada seorang yang telah mengalami dan mengatasi kanser payudara. 
Apabila berdepan dengan seorang yang baru mengetahui bahawa beliau mempunyai kanser payudara – jangan tunjuk muka yang sedih atau kelihatan terkejut atau tersasul. Malah ucapkan tahniah! Biasanya kami tidak tahu perkara yang ingin dibangkitkan ...  kanser payudara memang menggerunkan kami!  
Bagi seorang yang baru keluar dari diagnosis kanser dan kemudian rawatan dan seterusnya beransur pulih, mereka akan mengalami satu perjalanan yang penuh asam garam hidup. Mereka akan muncul lebih tabah dengan identiti baru serta menghadapi setiap hari seterusnya dengan bersemangat. Mereka gembira dan bersyukur kerana masih hidup dan setiap hari adalah satu hari tambahan bagi mereka. Memang berlainan dengan kami yang ‘sempurna’ dan begitu enggan menghadapi kerja dan pengalaman seterusnya!  
Perkara  No.2 – Diagnosis hanya adalah permulaan ‘Perjalanan’ bagi seorang yang mengalami dan mengatasi kanser payudara. 
Diagnosis hanya permulaan bagi seorang pesakit kanser payudara. Sokongan daripada semua orang termasuk sebuah kumpulan pakar perubatan yang terlatih serta prihatin memang asas dalam usaha membantu pesakit membuat pilihan baik serta mengatasi cabaran yang akan dihadapinya.  
Perkara No.3 – Elakkan cerita negatif terutamanya mengenai mereka yang mengalami kanser payudara. 
Apakah yang kita patut berkata apabila kami melawat seorang pesakit (kawan) yang sedang mengalami rawatan kanser payu dara (atau baru melepasi pembedahan atau kemoterapi)? Kami patut elak berbual mengenai cerita negatif yang kami pernah dengar mengenai pesakit kanser payudara. Jika kami tidak ada apa-apa untuk berkata, adalah memadai setakat melawat mereka dan memberi mereka sokongan. Perkara yang mesti dielakkan adalah memberitahu mengenai seseorang yang telah meninggal dunia begitu cepat selepas pembedahan atau kemoterapi atau telah mengalami kanser semula setelah 6 bulan!  
Perkara No.4 – Dapatkan seorang kaunselor bagi pesakit tersebut - samada kawan/saudara/rakan sekerja 
Mereka yang baru di diagnosis dengan kanser payudara mesti digalakkan untuk bertemu dan berbual dengan seorang yang telah mengalami semua yang dialami oleh seorang yang menghadapi kanser payudara termasuk rawatan serta proses pemulihan. Bertemu dengan seorang yang telah mengalami dan mengatasi kanser payudara adalah seperti melihat ‘cahaya di hujung terowong’ bagi seorang yang baru didiagnosis dengan kanser payudara. Ini adalah salah satu sebab asas Persatuan Kebajikan Kanser Payudara (BCWA) telah diwujudkan – demi memberi sokongan dan bantuan kepada mereka yang telah diganggu secara emosi dan psikologi oleh diagnosis mereka.  
Anda boleh membantu dengan berhubung dengan ahli BCWA jika anda mempunyai kawan/saudara/rakan sekerja yang baru didiagnosis dengan kanser payudara dan memerlukan seseorang untuk  berbincang mengenai keadaannya - seseorang yang memahami perkara yang pesakit tersebut tengah mengalami. 
Perkara No.5  - Jangan percaya cerita kuno atau terapi ganjil! 
Kadang kala kami ingin membantu tetapi sebaliknya tidak (secara tidak sengaja). Dalam usaha kami membantu, kami terus menceritakan apa yang kami terdengar tanpa mengetahui cara rawatan ataupun nasihat tersebut mujarab, selamatl ataupun tidak. Halangan mengenai makanan atau makanan yang “mesti” di makan, rawatan tradisi, terapi alternatif yang kami ketahui disalurkan tanpa memikirkan implikasinya kepada kawan kami yang mengalami kanser payudara.
Ini boleh mengelirukan atau mengganggu status nutrisi mereka sehingga mereka menjadi semakin sakit dan senang menghadapi masalah kesihatan lain. Tambahan pula, cerita ini boleh mengganggu rawatan yang dicadangkan oleh pakar perubatan pesakit tersebut. Cerita ini boleh melemahkan tekad pesakit untuk menjalani rawatan kerana pesakit menyangka bahawa terdapat pilihan lain yang lebih ringkas untuk menyelesaikan kansernya. Ingat, keadaan emosi dan psikologi pesakit tidak kukuh dan bergantung pada fasa mereka mengalami dan mungkin senang terpengaruh oleh sebarang cadangan bagi rawatan alternatif yang dianggap berkesan.  
Seperti yang dikatakan oleh Cik Ranjit, anda boleh makan apa-apa sahaja setelah anda menjalani kemoterapi. Semua kaunselor BCWA boleh memperakui perkara ini.
Semasa kemoterapi, Ms L. Mageswary menyediakan panduan mengenai pemakanan dalam artikel Kanser Payudara dan Pemakanan.

No comments: