Friday, April 29, 2016

Perginya Teman senasib.

Dalam coretan kali ini, ingin ku bercerita tentang teman senasib saya ini yang saya panggil Di(bukan nama sebenar). Ku kenali Di secara tidak sengaja semasa mendapatkan ubat di unit Farmasi di Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu(HRPZII) Sebenarnya isteriku yang terlebih dahulu bertemu apabila dia melihat istriku mengambil ubat Glivec sama seperti yang diambilnya. Dia datang bertemuku di dalam kereta kerana ku tak larat untuk ke farmasi. Kami berbual sekejap dan selepas itulah kami menjadi kawan senasib.Dia dah 2 kali ke rumahku, dan sekali semasa ku hendak mengaerjakan haji 2010; Dia dahpun mengerjakan haji di usia muda.

Ku pernah bertemu dia di klinik onckology HUSM, dia cakap dia ambil produk biji aprikot. Sebenarnya ku dah makan biji apirikot yang dihantar oleh bekas pelajar, Hamidah tetapi ku berhenti maskan bila pesakit kanser ovari, teman isteri ku cakap bila dia makn biji aprikot, tahap potasium dalm darah meningkat hingga terpaksa doktor merawat masalah itu pula.Dia juga memberi daun belalai gajah dan sehingga kini masih ada ku tanam. Kini dia telah pergi ke rahmatullah.

Jumaat 3 minggu lepas, kawan ku Cikgu Azmi meninggal dunia akibat kanser pankreas. Penyakitnya dapat dikesan lewat. Beliau selalu keluar tabligh dan saya masa belajar dulu pernah keluar bersamanya. Alangkahnya indahnya dia pergi menemui Illahi di hari Jumaat yang mulis. Sakitny tak lama , iaitu dalam semingggu an terus mengahadap Illahi. Moga rohnya ditempatkan bersama para solehin. Allahummaghfirlahuu wa'afihi wa'fuanhu. 

Kini tinggallah daku bertarung dengan penyakit ini. Sudah 10 tahun ku mengharugni derita dengan pelbagai rawatan yang mahal dan menyakitkan  Kini doktor membekal  morfin kepadaku t4etapi jarang ku guna kerana ia menyebabkan sukar tidur. Ku makan jika terlalu sakit saja. Moga Allah memberi kesabaran dan kekuatan untuk menempuh hari-hari terakhir dalm hidupku. Amin.No comments: