Tuesday, August 19, 2014

Prosedur Pet-Scan kali ke-3


Pantang 2 sebelum Pet-scan:
·         Sayur, buah,jus, beras perang, daging, bijirin,kekacang, oat, nestum
·         Berhenti supplement dan vitamin tetapi ubat yang dibekalkan boleh diteruskan.
              Boleh Makan:
·         Nasih putih, roti putih kosong
·         Ikan, ayam, telur, makanan laut, mihun laksa tetapi mesti rebus,kukus atau sup.
·         Milo, horliks tetapi tidak boleh bergula.
·         Susu segar atau rendah lemak.
              Pantang pada hari Pet-Scan
·         Sebelum 8.30 pagi, 1 gelas susu tanpa gulu dan 2 keping roti putih
·         Lepas jam 8.30 pagi Cuma air kosong saja.

Jam 9.00 pagi , 12 Jun 2014,  ku mendaftar di Klinik Nuklear Hospital Besar Pulau Pinang. Ku serahkan borang daripada Prof.Dr.Biswal dari HUSM dan CD CT-Scan serta salinan kad pesara. Kemudian ku dipanggil berjumpa doctor bersama dengan isteri. Doktor menjelaskan ada ketumbuhan baru di hati dan tempat limpa yang dibuang dulu. Doktor juga menjelaskan mungkin pukul 6 baru siap kerana ubat masih dalam perjalanan dari Putrajaya.

Jam 1.00 ptg ku dipanggil ke bilik persediaan suntikan, setelah menunggu  3 jam ku di masukkan jarum untuk dimasukkan ubat nuclear nanti. Jam 3 ptg, ku lihat ubat dari Hospital Putrajaya baru sampai. Hari ini seramai 6 orang, 2 Melayu, 2 Cina dan 2 India akan membuat pet-scan dan ku orang terakhir.

Akhirnya ku dipanggil  ke bilik suntikan, mungkin dalam jam 5 petang kerana tiada jam di bilik. Nasib baik kerana ku ditukar ke no.5 kerana lelaki India ada sedikit masalah, jadi dia no.6. Selepas itu ubat dimasukkan dalam saluran darah dan ku dikehendaki berehat dalam bilik gelap. Sejam kemudian ku dikehendaki buang air kecil dan kemudian dimasukkan dalam bilik pet-scan. Lebih kurang 45 minit ku dalam terowong pet-scan dan akhirnya dibenarkan keluar menunggu di ruang rehat. Semasa lelaki India sedang di scan, doctor memberitahu bahawa ku perlu menjalani sekali lagi Pet-scan kerana ada sesuatu yang kurang jelas di paru-paru ku.

Selepas India itu keluar, ku masuk sekali lagi ke bilik scan dan dibenar keluar selepas 15 minit diimbas. Jam 8.00 malam ku dibenarkan pulang.

Ku bersama keluarga pergi makan kerana hari ini ku cuma makan 2 keping roti kosong pada waktu pagi. Selepas solat, kami terus bertolak pulang ke Kelantan walaupun agak bimbang kerana terpaksa meredah lebuh raya timur barat pada waktu tengah malam. Nasib baik tidak sesat sepanjang perjalanan. Jam 4.30 pagi kami sampai di rumah. Sesampai di rumah anak lelaki sedang menonton Pesta Bola Piala Dunia antara Brazil dan Crotia. Ku tengok sekejap tetapi terlena di depan sampai waktu subuh.


Moga pet-scan memberi khabar gembira.
(Maaf buat pembaca kerana baru post walaupun dah lama menulisnya).

No comments: