Friday, June 6, 2014

Selesai Juga Kes Pesaka


Setelah mendengar perintah dari Pegawai Pesaka, ku terus pergi menemui Bapa Saudara arwah isteri, Alhamdulillah dia tidak mahu mengambil bahagiannya, katanya dia serahkan kepada cucu saudaranya. Ku pergi pula menemui bekas isteri arwah mertua bersama dua iparku. Pada mulanya ia mengikut apa yang dipersetujui oleh dua iparku iaitu menyerahkan bahgain masing-masing kepada anakku, tetapi selepas ku meminta dia menyerahkan kad  pengenalan, dia berubah fikiran dan mahukan bahagiannya.

Petangnya ku ke rumah Mak saudara arwah isteri, dia adalah kakak kepada arawah mertuaku,  Setelah dijelaskan  duduk perkaranya di depan anaknya, dia mengambil keputusan berbincang dengan anak-anak.

Akhiarnya ku jemput bekas isteri arwah mertua dan Mak saudara arwah isteri untuk menandatangni surat akuan penyerahan bahagian masing-masing di Pejabat Tanah. Kedua-duanya mahukan bahagian masing-masing, dan ku bayar tunai.

Alhamdulillah, selepas selesai menandaatangani surat akuan di depan ADO, ku terus serahkan kepada Pegawai Pesaka.

Tiga minggu kemudian, ku terima surat pengesahan pemindahan pesaka. Ku serahkan ke Pejabat Tanah untuk dipindah nama kepada dua orang anakku, Ku juga ke JPJ untuk menukar nama motosikal kepada anakku.

Hari ini, ku pergi ke pejabat tanah dan berjaya mendapat geran tanah yang telah ditukar nama atas dua orang anakku.

Terima kasih kepada dua iparku kerana memberi bahagian masing-masing kepada dua orang anakku, Ku memang telah berikan bahagian ku kepada anakku. Sebenarnya tanah tersebut telah diserahkan kepada arwah isteriku oleh emaknya semasa hidup. Bila isteriku meninggal, tanah tersebut kembali kepada orang yang berhak menerima pusaka iaitu, saya, dan kedua ibu bapanya. Bila kedua ibu bapnya meninggal, ia jatuh pula kepada adik beradik mertuaku. Bila mertuaku kahwin lain, ia jatuh pula kepada isterinya bila ia meninggal dunia.

Silapku ialah tidak melantikku sebagai pemegang amanah. Ku dulu ke Majlis Agama mengira faraid, jadi semua duit telah ku bahagi, cuma tanah saja yang tergantung. Ku ingat bila anak ku dah umur 18 ku boleh tukar nama secara automatik, rupanya  banyak pula kerenahnya dan terbanglah duitku, memang dah rezeki mereka.

Semoga menjadi pengalaman kepada pembaca.

No comments: