Monday, July 11, 2016

Perjuangan Yang Panjang Sebagai Pemandiri Kanser

                                                                                                                
11 Nov 2006, tarikh yang tidak dapat ku lupakan dalam hidup ini. Ia menjadi sejarah pahit dalam lipatan sejarah hidupku. Pada hari tersebut ku dibedah membuang kanser di separuh perutku dan separuh esofegus serta limpa. Ku disahkan kanser perut(Gstrointestinal Stromal Tumor-GIST) tahap IV. Tiket penerbangan ke Mekah untuk mengerjakan haji telah pun tiba tetapi hasratku mengerjakan haji pada tahun tersebut terpaksa dilupakan .
                                                                                                                                                                                                                   
Sebulan selepas pembedahan, ku berjumpa degna Pakar Kanser dan dimaklumkan bahawa kos perubatanku RM70,000.00. Selepas itu tiada susulan daripada oncology hinggalah ku dimasukkan ke wad kerana pendarahan melalui mulut. Doktor Oncology menemuiku di wad dan memberitahu bahawa ku boleh mendapatkan ubat itu secara bulanan tetapi ku kena bayar duit sendiri dulu dan kemudian buat tuntutan dengan kerajan. Bermulalah episod kewangan yang mencengkam .
 Kos ubatku bermula dengan RM8300.00 sebulan untuk ubat Glivec(Imatinib), kemudian naik kepada RM13,000.00 sebulan bila dos ditambah.Ubat Glivec ku makan dari Mei 2007 hingga Disember 2009. Sepanjang tempoh itu juga ku selalu mengalami Adhesion Colic dan sering keluar masuk wad, sakit perutku begitu teruk hingga ku menangis setiap kali ia menyerang. Pernah ku tak dibenar makan oleh doktor sampai 2 minggu dan dirujuk ke apin klinik. Kemudian mucul pula bisul(fistula) di dadaku yang amat menyakitkan dan                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Akhirnya pecah dalam wad dan dicuci oleh doktor di pagi raya 2009. Saat yang menyedihkan bila beraya dalam wad.Alhamdulillah, selepas 2009, Adhesion colic tak menyerang lagi, cuma gasrtik saja. 

Selepas PET-Scan di Hospital Pulau Pinang, pada 2008, . doktor tukar pula uabt ke Sutient(Sunatinib) yang berharga RM 17650.00 sebulan. Ubat Targeted terapi ini (kimo makan)  kesan sampingannya sangat teruk, sehingga ku tidak dapat berjalan kerana kaki melepuh macam terkena bara api. Selepas makan 3 minggu, rehat  seminggu dan kulit kaki boleh dikupas buang.

Selepas PEt-Scan kali ketiga, doktor pada tahun 2013, tukar pula ubat ke Nexavar(Sorefenib) yang berharga RM20,000.00 sebulan tetapi pada Sept. 2015 bila doktor mahu tukar ke ubat Stivarga(Regorefenib), kerajaan belum luluskan lagi hingga sekarang(Julai 2016). Ini menyebabkan berlaku re-currrent Gist. Ketumbuhan membesar semula dan ku dah tak boleh makan dan terpaksa menjalani pembedahan Feeding Jujonostomy. 

Kini ku bergantung kepada susu Peptamen yang terus dimasukkan ke usus kecil bagi memberi zat kepada badan.

Tekanan perasaan begitu hebat untk merasai makanan melalui mulut, dan entah kenapa ku minat pula menonton rancangan masakan di Asian Food Channel. Jika terliur sangat, ku kemam makanan dan luahkan balik.

Ya Allah sampai bila ku harus begini, sembuhkanlah aku dan berilah ketabanan mengharungi penyakit ini dan mudahkanlah aku beribadat hingga ke hujung nyawaku.
 

No comments: