Friday, November 7, 2014

Makan Ubat Kimoterapi Nexavar kali ke-2


  • Ubat Nexavar hanya tinggal sehari lagi bagi bulan kedua. Hari Isnin depan ku akan ke HUSM sekali lagi berjumpa pakar Oncology, ambil darah dan yang paling penting ambil ubat Nexavar untuk bulan ke-3. Ku juga perlu memohon untuk tiga bulan berikutnya dengan JPA.

  • Ingin saya kongsi pengalaman makan ubat Nexavar. Harga ubat ini RM20,000.00 untuk sebulan makan tetapi saya dapat percuma dari JPA. Saya makan 2 bji (400mg) pagi sebelum makan dan 2 biji malam. Kesan sampingannya tidaklah sekuat ubat dahulu iaitu Sutent, cuma kaki saya melepuh, begitu juga jari tangan, untungnya tiada ulser di mulut. 

  • Kesan yang agak berat ialah badan terlalau letih hingga terpaksa gagahkan diri untuk ke manan-mana.

  • Bulan Nov. kedua-dua anakku balik dari IPTA, tidaklah sunyi sangat rumah, sebelum ini kami berdua saja di rumah. 

  • Malang tidak berbau, kedua anakku ke Kota Bharu dan dalam perjalanan balik, motosikal mereka dilanggar motosikal di simpang. Motosikal rosak teruk dan kedua anakku cedera ringan. Tuan punya motor menanggung kos pembaikan kerana salah dia.

  • Dua hari kemudian semasa menghantar anak sulung ke U, ku dapat berita anak saudaraku di Pahang meninggal dunia. Maka bergegas ku  Pahang membawa bersama ibu dan ayah. Kereta dipandu isteri. Biasanya anakku yang pandu tetapi kerana tangan masih sakit akibat kemalangan, dia tak dapat pandu.

  • Kesian sungguh adikku, tahun lepas suaminya meninggal, tahun ini anakknya yang baru kawin pula meninggal, anak sulung pula terpaksa menjalani dialisis 3 kali seminggu.

  • 3 hari lepas, biawak masuk ke rumahku dan terus masuk dalam tandas, ku minta tolong kawan tolong tarik keluar tapi tak berjaya. Ku masukkan klorox dalam lubang tandas bagi ia mati, masa nak solat subuh, ku lihat dia keluar tandas tetapi kerana ekornya  ku ikat, ia tak dapat lari. Ku pukul dan buang saja biawak yang menyusahkan. Biawak memang banyak di sekeliling rumah kerana rumahku ditepi sungai, tetapi taklah menyursahkan begini.

No comments: