Friday, August 28, 2009

Bengkak di dada semakin membesar

Hari ini dada ku semakin sakit kerana ia semakin membengkak seolah-olah macam bisul.saya dan isteri pergi ke klinik onk0logi(kanser)dan berjumpa Profesor Madya Dr.Biswal Mohan seorang pakar kanser yang diimport dari India.saya disuruh membuat X-ray dan Biopsi di tempat yang bengkak.setelah di beri ubat,aku dibenarkan pulang.saya singgah di bank Islam untuk mengambil duit.

Dalam perjalanan pulang,saya dan isteri singgah di rumah kawannya untuk solat zohor.

Selepas asar,wan zainiah datang ke rumah mengambil duit untuk Biodisc.Saya berkongsi membelinya dengan adik saya,Zamri.

Pada sebelah malamnya,dadaku semakin sakit dan jam 2.30 pagi,saya makan ubat tahan sakit. Semoga Allah menyembuhkan penyakitku sempena keberkatan bulan Ramadan.

Friday, August 21, 2009

SELAMAT BERPUASA

Adik-adikku: dari kiri:- Zulini, Zawati, Zarina, Zaidah dan Zakira.

Hari ini saya bangun jam 3 pagi dan tak tidur-tidur sampai subuh.Aku tidur awal semalam kerana letih ikut isteri bayar kereta di EON Bank dan ke Billion sambil meraikan hari jadi Safi dan Zahir . Lepas subuh pergi ke kubur. Balik kubur tulang dadaku rasa makin sakit kerana ubat tampal di dada bocor. Aku tertidur dan bila sedar, isteri bubuh air taring gajah mina(singa laut?). Akibat sakit, aku tak ke masjid.

Esok mula puasa, saya mungkin tak dapat puasa, kena bayar fidyahlah. Sayang juga sebab dah puasa sejak umur 9 tahun lagi.

Di ruangan ini saya ucapakan Selamat Berpuasa buat adik-adik, Zamri di Gua Musang, Zaidah di Bukit Sagu, Kuantan, Zarina di Putrajaya, Zawati di Keluang, Zakira di Sabak Bernam dan Zulini di Koj Lanas. Tidak lupa juga buat Dr. Hasanah Che Ismail, Pakar Onko-Psychology HUSM, pakar-pakar, doktor dan jururawat yang merawat saya.
Tidak lupa juga buat semua guru-guru di SMK Kandis, SMK Bachok dan semua yang mengenali saya.

Di bulan Ramadan ini sama-samalah kita tingkatkan amalan kerana pada bulan ini dibukakan pintu-pintu langit, ditutup pintu-pintu neraka dan diikatlah semua syaitan(hadis).

Mari kita berdoa semoga dihidupkan kita dengan iman, dimatikan kita dengan iman dan dimasukkan syurga dengan iman. Mari juga berdoa supaya kita disihatkan sepanjang hayat supaya kita diberi kekuatan oleh Allah s.w.t. untuk beribadat kepadanya.

Semoga Allah panjangkan umur kita untuk bertemu Ramadan lagi tahun depan.

Wednesday, August 19, 2009

KE SEKOLAH

Pukul 4 pagi ku dah bangun. Selepas solat subuh aku bersiap-siap untuk ke sekolah. Sampai di sekolah, aku sungguh gembira berjumpa dengan rakan seperjuangan.

Monday, August 17, 2009

Tulang Rusukku Makin Sakit

17 Ogos 2009

Hari ni aku bersama Mek ke Hospital Besar Kota Bharu bertemu doktor bagi mendapatkan ubat glivec. Saya beritahu doktor tulang rusuk(dada) sakit tapi dia tak cekpun kerana aku dibawah rawatan onkologi Dr. Biswal di HUSM. Minggu lepas aku dah jumpanya dan dia akan buat bone scan dan Pet scan. Saya terpaksa pakai topeng muka kerana limpa saya sudah tiada dan senang dijangkiti penyakit, apatah lagi sekarang ni musim wabak H1N1. Selepas jumpa doktor saya ke wad ICU mencari Che Rohani tetapi rupanya dia dah balik dan anaknya dah pindah ke wad lain dan dirawat bersama pesakit H1N1. Saya ke kaunter ubat dan Alhamdulillah ubat mahal itu ada(RM8380.00).

Petangnya bapa sepupuku Ayahsu Hassan datang bersama anak-anaknya. Terima kasih kerana kini hubungan keluargaku dan keluarga di Pulau Redang semakin erat. Kelmarin dulu Ayah Ngah Awie telefon.

Petang minum petang dengan air buah naga yang dibeli isteri. Terima kasih sayang.

Sampai di rumah aku tertidur dan bila bangun terus solat walaupun tulang dadaku terasa sakit.

Saturday, August 15, 2009

BERSAMA ISTERI DAN ANAK-ANAK
. Gambar atas, bersama anak bongsu, M.Zahiruddin, Ting.2 SMKB, moga 5A upsr akan jadi 9A PMR nanti.
Gambar kedua:
Saya bersama anak sulung, Muhamad Safiuddin dan akan menduduki PMR, maafkan abah kerana tak dapat mengajar dan menghantar Pi tuisyen kerana abah sakit.
Gambar sebelah:
Bersama isteri tercinta, Rosemawati(Tie) yang banyak berkorban untuk abang. Terima kasih sayang semoga mendapat ganjaran yang setimpal dari Allah s.w.t. Marilah kita semua sentiasa berdoa kepada Allah s.wt.
agar Abang/Abah sembuh dan dapat kembali bekerja.


Thursday, August 13, 2009

BAGAIMANA AKU TERKENA KANSER PERUT

(Gambar Ayah yang banyak berkorban dengan ibu dan isteri sejak aku sakit)


Kisahnya bermula sejak aku mengajar di SMK Menggatal, Sabah. Aku menyertai pertandingan badminton acara perseorangan peringkat Kota Kinabalu. Selepas perlawanan, aku terasa sakit kepala dan ianya berpanjangan. Aku pernah jumpa Doktor Patawali(dulu ADUN Tawau) dan dia tak dapat kesan. Kemudian aku diberi PONSTON saja. Jadi bila sakit kepala, aku dikatakan migrain oleh doktor dan berikan PONSTON.

Bila aku pindah ke Kelantan, aku ke HUSM dan masih diberi PONSTON, mereka periksa matapun tak dapat kesan apa-apa. Akhirnya pada tahun 1995, aku tergerak ke kedai cermin mata dan disahkan sudut mataku lari dan sikit rabun jauh. Sejak aku pakai cermin mata, sakit kepalaku hilang kecuali stress terutama semasa periksa kertas pelajar.

Aku diuji lagi bila arwah isteriku terkena breast cancer, makanku tak teratur dan stress. Aku akhirnya terkena gastrik. Aku makan histac(Ranitidine) hingga tahun 2006. Setelah isteriku meninggal akibat penyakitnya (Dah takdir), tekananku kurang sikit setelah kahwin lain tapi disebabkan gastrikku dah teruk, satu malam aku muntah darah dan telah dibedah buang perut separuh, macam yang pelakon Shanie buat tu.

Aku doktor bekalkan ubat kanser(glivec), ubat gastrik(nexium dan ganaton) di samping pelbagai vitamin. Moga Allah memberikan kesembuhan kerana Ramadan dah semakin hampir. Tahun lepas cuma dapat puasa 12 hari


saja, jadi bayar fidyahlah. Tahun ini entahlah........

Saturday, August 8, 2009

MAAFKAN KU SAHABAT DAN TERIMA KASIH

KEMAAFAN JUA KU PINTA

Bila sakit menimpa , ia menilai erti sebuah persahabatan
terima kasih sahabat-sahabatku ,sudi menziarahiku tanpa keberatan
walaupun tugas dan rutin seharian tidak kehabisan
Jika layanan tidak seberapa,kalian maafkan

Di kesempatan yang masih ada
ku poh0n kemaafan atas silap bicara ,pun tingkah laku atau kebencian di dada

Semakin hari hayat kita semakin kendur
uban berterabur, mata semakin kabur,gigi dah mula gugur
apakah ini tandanya tak lama lagi kita ke kubur

Sahabat,

Jika ada hutang sila maklum
kerana kita kadang-kadang terlupa
semoga Allah mengampun segala dosa kita
Akhirat jua destinasi abadi.

zainismail 8 Ogos 2009 5.40 am.

Friday, August 7, 2009

KE HOSPITAL LAGI

7 OGOS 2009

Kelmarin aku batuk dan kahaknya banyak, serta badan letih. Petangnya aku bersama isteri ke HUSM dan jumpa doktor pesakit luar. Disebabkan tempat x-ray dah tutup, di rujuk aku ke Kecemasan. Di sana aku di x-ray dan cuba dimasukkan jarum untuk dimasukkan ubat. Setelah 4 kali dicucuk oleh 4 orang doktor, mereka tak berjaya memasukkan jarum kerana uratku dan keras akibat kimo dan akupun dah tak tahan. Akhirnya aku diberi ubat antibiotik dan batuk, dan dibenarkan balik.

Selepas solat subuh, akibat letih, aku tertidur, tak pergi ziarah kubur, hanya anak-anak yang pergi.

Aku betul-betul letih dan tak bersemangat hari ni tak spt hari-hari sebelumnya. Dadaku masih sakit tetapi telah ditampal dengan semalu gajah seperti yang disyorkan Ira kawan doktor Hasanah. Bengkak tu ok sikit.
Aku juga tak pergi Solat Jumaat hari ni kerana letih.
sebelah petang kuatkan diri pergi ke rumah Kak Sah di PC.
Zulini balik hari ni dan makan tengahari bersama kawannya di rumah Mek.

Thursday, August 6, 2009

DOA PESAKIT KANSER

Sharing With Others
(dipetik dari “ONEBREASTBOUNCING.BLOG.SPOT” (RADEN GALOh)

To shrink cancer cells - Surah Thaaha 105 -107 (7 times)

To kill cancer cells:1. Surah Al-Qalam 1-52. Surah Al-Qalam 16-20 ( 7 times, repeat verse 20, 20 times)

To cure from cancer (read following sequence):
1. Al-fatihah
2. Al-Baqarah 1-5, 163-165, 255-257, 285-286
3. Ali-Imran 1-5, 18, 26-27
4. Al-A'raf 54-56, 117-119
5. Yunus 80-81
6. Thaaha 65-697. Mukminun 115-118
8. As-Shaaffaat 1-15
9. Ar-Rahman 31-34
10. Al-Hasyr 21-24
11. Al-Mulk 3-4
12. Al-Qalam 3-4
13. Al-Jinn 3
14. Al-Kafiruun
15. Al-Falaq
16. An-Nas

(Read 7 times onto water for shower and/or for drinking purposes)

Believe, it is He the Most Merciful, the Most Loving, for it is He who will give a cure to this disease. Insya'Allah, if it is the best fated and charted in my life.Always read:Doa Nabi Yunus, Bismillah 5, Doa Nabi Ayub, Ayat Syifa' and istighfar, include the zikirs for chronic disease
Reach me at: 012-325 9958 or 016-213 8290 Note:If you want a copy of the pdf version, pls email me at: datinsb@yahoo.com or datinsb@gmail.com

TAWAKKAL DGN BIODISC


Saya sebenarnya tak berapa berminat dengan supplement yang dijual secara jualan langsung. Pernah kawan datang perkenal tilam magnetlah, makanan kesihatanlah tetapi saya tak beli kerana kos ubat say dah rM8380 sebulan. tetapi bila kawan sekampung dan groupnya datang, dan diberinya saya cuba dulu dan nampak ada perubahan maka saya belilah wp agak mahal. tambahan pula ia boleh diguna untuk seluruh keluaga samada dengan suluh di tempat sakit atau suluh di air mineral dan diberi minum. saya pun takut, takut sel merebak tatapi saya berserah kepada allah kerana dah 2 tahun saya makan ubat kanser tetapi ia hanya mampu bertahan.saya bukan nak kempen tetapi yang penting saya sihat, bisnes belakang kira sebaba saya tak pandai bisnes


.

Wednesday, August 5, 2009

TEMUJANJI DENGAN PAKAR KAUNSELING KANSER

4 Ogos 2009

Temujanji dengan Prof.Madya Dr.Hasanah Che Ismail, Pakar Kaunseling Kanser jam 11 tetapi aku datang awal kerana nak fotostat Doa Penawar Kanser untuk diberi kepada Dr.Hasanah kerana dulu dia pernah hadiah buku agama kepada ku. Malangnya kedai fotostat tak sempat siapkan sebelum jam 11, jadi aku akan bagi lain kali.

Jam 11 pagi, ku jumpa Dr.Hasanah di Onkologi Klinik. Dia kata aku nampak ceria. aku ceritakan aku guna biodisc dan dia berminat untuk mendapatkannya. Petang nanti isteriku dan dealernya akan jumpa Dr.Hasanah.
Gambar biodisk dan kegunaanya saya akan papar kemudian kerana internet saya guna dial-up,bukan broadband, jadi lambatlah, kena masuk jam dinihari.

Aku tunjukkan bengkak di dadaku dan dia maklumkan ubat tradisional iaitu pokok semalu gajah dan beras.(diberi Ira)

Selepas jumpa doktor, fikiranku tenang walaupun bengkak masih sakit. aku rasa bersemangat untuk melawan penyakit dan sanggup terima apajua takdir yang diberikan Allah.

Malamnya aku tidur nyenyak sekali sehingga dekat subuh baru sedar. Aku makan ubat aprozalam seperti yang disyorkan doktor.

MALAM NISFU SYAABAN

Pada malam Nisfu syaaban(15 syaaban) malam inilah, digalakkan membaca surah Yasin 3 kali selepas solat Maghrib,sama ada individu atau berjamaah.

1. Bacaan Yasin pertama , niatkan memohon dipanjangkan
umur untuk mentaati perintah Allah dan menjauhi
larangannya. Kemudian berdoa. (rujuk kitab kelebihan
amalan bulan Syaaban)

2. Bacaan Yasin kedua, niatkan memohon keluasan rezeki
yang halal serta diberkati. Kemudian berdoa.

3. Bacaan ketiga, niatkan memohon ditetapkan iman yang
sempurna sehingga meninggal dunia kelak. Kemudian
berdoa.

amin, semoga doa kita semua diperkenankan Allah s.w.t.

Monday, August 3, 2009

DAH NAK RUGI

3 OGOS 2009(Isnin)

Jam 4 pagi ku dah bangun dan kejutkan anak yang nak solat hajat kerana ia akan mengambil PMR tahun ini. Lepas solat dia baca buku sekejap dan tidur balik.

Tulang rusukku yang bengkak rasa sakit, doktor swasta pula enggan beri ubat kerana ia kata perlu di skan. Aku letakkan biodisc di tempat bengkak san rasa sakit berkurangan.

Aku bangun "PING", anakku zahir sahut "PECAH". Aku terlupa kaca biodisc dan terus bangun menyebabkan ia jatuh atas mozek dan pecah berkecai. aku cuba kawal emosi dengan berkata ia sudah takdir, tak ada rezeki, melayang duitku RM 1400. Emak pula sporting dan tidak menyalahkan aku dan berkata ia sudah rezeki tiada.

Aku begitu mengantuk tatapi entah, mata ini cukap liat untuk tidur.

KANSER DAN KETABAHAN

3 Ogos 2009 (Isnin)Jam 4 aku dah bangun, dan mendekatkan diriku kpd Allah. Sakit di dada kiriku semakin terasa dan ia sudah mula membengkak . Semalam ku pergi ke klinik swasta tetapi doktor tak berani beri apa-apa ubat untuk bengkak ku, dia cuma bagi aku ubat cair kahak dan batuk. Bila ku batuk, sakitnya begitu mencengkam dada.Ya Allah! Adakah kanserku sudah merebak ke tulang, ku berdoa moga ia hanyalah bengkak biasa. Bone scan(skan tulang) lambat lagi(bulan 11) dan pet scan tak tahu bila kerana di Malaysia hanya terdapat di Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.

Ya Rahman!
Aku memohon kepadaMu sembuhkanlah penyakitku ini dan berilah aku ketabahan sebagaimana Engkau beri kesabaran dan ketabahan kepada Nabi Ayub a.s.

"Ya Allah sembuhkanlah aku kerana hanya Engkau Zat yang kuasa menyembuhkan dan selamatkanlah aku kerana Engkaulah Zat yang kuasa menyelamatkan.

Ya Allah, jika Engkau sakitkan aku untuk mencabut rohku dalam sakit ini, maka jadikanlah rohku ini termasuk orang-orang yang memperolehi kebaikan dari Mu, dan lindungilah aku sebagaimana Engkau melindungi orang-orang yang memperolehi kebaikan dari Mu"

Amin. Ya Rabbal Alamin.

Saturday, August 1, 2009

Jumpa Pakar Runding Kanser


Gambar di depan rumahku setelah 3 minggu keluar dari wad. Saya sudah boleh keluar rumah dan berjalan dekat-dekat sahaja. saya juga sudah dapat pergi solat Jumaat dan menziarahi kubur. Semoga Allah s.w.t terus memberi kesihatan kepada saya agar saya diberi kekuatan untuk beribadat kepadaNya dan mencari rezeki yang halal sebagai pendidik. amin.
30.07.2009(Khamis)
Pagi itu aku begitu suspens, apakah yang menyebabkan sakit di tulang rusuk sebelah kiriku. Dr. pakar bedah dah periksa tetapi dia tak dapat mengesahkan lagi sebelum diX-Ray, aku enggan x-ray dan suruh dia tengok x-ray aku dalam wad 2 minggu lepas. X-ray ku telah terlalu tebal hingga berat nak membawanya.

Aku ke HUSM bersama mak yang sudah tua menaiki teksi, keretaku ada tetapi tak larat nak pandu dan parking pula susah. Nasibku baik kerana attendan yang aku call kelmarin dah urus folder aku.

Namaku dipanggil dan berjumpa dengan Prof.Madya Biswal Mohan, Pakar Runding Kanser dari India. Aku hentam Broken English dengannya kerana dia tidak boleh cakap Melayu tetapi katanya o.k. asalkan dapat berkomunikasi.

Dr.Biswal mahukan aku buat bone scan dan Pet-Scan sekali lagi. Bone Scan bulan 11 tetapi pet scan tak tahu bila kerana ia hanya ada di Hospital Pulau Pinang dan Kuala Lumpur. Tahun lepas dabuat pet-scan di Penang.

Dr.Biswal bagi ubat tahan sakit yang ditampal di dada dan kalsium di samping pelbagai vitamin. Dia call Prof.Madya Dr.Hasanah, pakar psikologi kanser untuk berjumpa denganku tetapi Dr. Hasanah sibuk dan akan berjumpa denganku selasa depan.

Malamnya aku dapat tidur dengan nyenyak, Mek(ibu) dan ayah tidur di rumahnya kerana melihat keadaanku yang semakin si

Ya Allah! Engkau Maha Penyembuh, sembuhkanlah aku agar aku dapat beribadat kepadaMu dengan lebih sempurna dan dapat mencari rezeki untuk keluargaku" Amin.